Wat doen we de hele dag in de hemel?

De hemel: voor de één een troost om te weten dat hun geliefde daar is, voor de ander een bron van vragen. Hoe ziet de hemel eruit, wat doe je daar de hele dag en wat zegt de Bijbel er eigenlijk over? We vragen het aan voorganger Wim Grandia en dominee Johan Weij.

Lees hun reactie

1. Wat doen we de hele dag in de hemel?

Johan Weij: “Al heel lang bestaat er een vertekend beeld van de hemel. Alsof we daar op een troontje, met gouden slofjes aan, de hele dag zitten te zingen. Voor mensen die niet van zingen houden is dat een ramp. Ik denk dat het beeld niet klopt. In de hemel komen miljoenen engelen, maar slechts een beperkt deel vormt het bijzondere engelenkoor. Dat zijn de serafs. Het is hun grote passie om onafgebroken te zingen. Maar de rest heeft weer heel andere bezigheden. Ik geloof dat onze eindbestemming niet zozeer in de hemel ligt, maar op de nieuwe aarde. Als het gaat over de nieuwe aarde spreekt Jezus zelf over het geven van taken en verantwoordelijkheden. Zo spreekt Hij over het ontvangen van akkers en huizen in Matteüs 19:29. Dat is een droombeeld voor velen: lekker werken in een tuintje. Hij belooft aan anderen dat ze het beheer krijgen over verschillende steden. Zie ook Lucas 19:17. In Openbaring 22:5 wordt gesproken over meeregeren als koningen. Tel dat eens bij elkaar op: God geeft ieder mens een zinvolle bezigheid die bij hem past.”

“Alsof we daar de hele dag zitten te zingen!”

2. Waar is de hemel?

Wim Grandia: “Om daar een beetje zicht op te krijgen, is het belangrijk om te weten welke verschillende omschrijvingen er van de hemel zijn. Er wordt gesproken over een hemels vaderland of stads Gods, of over een nieuw Jeruzalem. Jezus heeft het over zijn vaderhuis. Maar ook over de hemel als het paradijs. Daarmee wordt een link gelegd naar het paradijs van Adam en Eva. Waar is dat paradijs gebleven? Persoonlijk denk ik dat het paradijs van een onzichtbare werkelijkheid is geworden en dat we het daarom nu niet zullen vinden. Als de hemel vergeleken wordt met het paradijs, denk ik dat het dichterbij is dan we denken. Ik vergelijk het vaak met een kindje in de buik van een zwangere vrouw. Als je dit kindje kunt vertellen over de wereld met snelwegen, zeeën en gebouwen, zal dit onwerkelijk voelen. Maar als het wordt geboren komt het kind tot de ontdekking dat het in werkelijkheid maar een centimeter van hem verwijderd was. Ik geloof dat het ook zo zal zijn met de hemel.”

3. Zullen we elkaar herkennen?

Johan Weij: “Jazeker. Het belangrijkste argument is niet uit een Bijbeltekst te halen, maar in het wezenlijke van wie wij zijn. God heeft ons als unieke mensen gemaakt. Het wezenlijke van wie we zijn: onze geest en onze ziel blijft bewaard. We worden geen ‘eenheidsworst’, maar blijven unieke mensen, die zelfs een eigen lievelingsnaam krijgen van God. Maar we nemen onze herinneringen mee! Het Nieuwe Testament spreekt op verschillende plaatsen van de herkenning. Een paar voorbeelden: Lucas 13: 28, Lucas 16:23, Matteüs 17:4. In Lucas 16: 9 wordt daarin beschreven dat echte vrienden van deze aarde, die eerder gestorven zijn dan wij, ons zullen opwachten in de hemel. Een geweldig iets! Ik weet van verschillende broeders en zusters die dat op het sterfbed al mochten zien.”

“We nemen onze herinneringen mee!”

“Ik benadruk liever dat God wil dat we allemaal in de hemel komen.”

4. Komen we allemaal in de hemel?

Wim Grandia: “Als het aan God ligt wel. Want God zegt heel duidelijk dat Hij niet wil dat iemand verloren gaat, maar dat we allemaal gered worden. Maar ik geloof ook in het bestaan van de hel. Jezus zegt dat de hel gemaakt is voor de duivel en zijn trawanten. Dus niet, zoals bij de hemel, voor mensen. Ik geloof dat het Gods bedoeling is dat iedereen bij hem in de hemel komt, maar als je vraagt of iedereen daadwerkelijk gaat, dan ben ik bang dat ik moet zeggen: nee, niet iedereen. De Bijbel is duidelijk dat er één weg is, door Jezus. De volgende vraag is dan meteen hoe het met de mensen gaat die nooit van Jezus hebben gehoord. Ik geloof dat God voor hen zal zorgen, maar mensen die het evangelie kennen en het hebben afgewezen zullen niet automatisch in de hemel komen. Maar veel liever benadruk ik dat God wil dat we allemaal in de hemel komen.”

Wim Grandia

Wim Grandia is voorganger in de evangelische gemeente Berea in Apeldoorn en spreekt regelmatig op christelijke conferenties, onder andere op Eva’s Vriendinnenweekend van dit najaar. Wim kreeg met zijn eerste vrouw Gees vijf kinderen. In 2009 overleed zij. In 2011 trouwde hij met Sonja. De hemel is een thema waar Wim regelmatig over preekt. Kijk op eva.eo.nl/hemel voor een preek van hem.

Johan Weij

Johan Weij is predikant van de NGK Hardinxveld-Giessendam. Hij is getrouwd met Aline en samen schreven ze het boek Lang zal ik leven in de gloria – Welkom in de hemel. Een kijk- en voorleesboekje voor kinderen van 3 jaar en ouder, met aansprekende aquarellen, voor als er iemand in hun directe omgeving is overleden. De aanleiding was het overlijden van zijn kleindochter. Te bestellen via pjweij@kpnmail.nl.

Dit artikel komt uit het christelijke vrouwenmagazine Eva. Benieuwd naar inspirerende artikelen van Eva? Vraag dan een gratis proefnummer aan van Eva.

Proefnummer aanvragen

“Ik zag de hemel opengaan”

Wat gebeurt er als de persoon waarvan je zielsveel houdt, sterft? Angenita vertelt over het bijzondere moment dat zij afscheid van haar man André moest nemen. “Het was vreselijk om hem los te laten, maar het was ook een prachtige ervaring.”

Cakejes
“Onze huisarts, die de laatste twee dagen elke paar uur kwam kijken, heeft vast gedacht: wat een gekke bedoening daar in huis. De meiden liepen in pyjama, er werd vrolijke en dan weer heel trieste opwekkingsmuziek gedraaid, overal lagen bijbels en omdat André de geur van cakejes zo lekker vond, ging een dochter bakken. We zeiden in die dagen vaak tegen elkaar ‘Oh God, hoe lang nog?’, maar achteraf was het zo mooi dat we dit samen mochten doen.

Loslaten
Steeds dachten we: ‘Daar gaat hij’, maar hup, dan gingen die ogen weer open. Volgens de huisarts had hij een sterk hart, maar ik heb ervaren dat het ook een kwestie van loslaten is. Hij kon het gewoon niet. Op een gegeven moment zei ik: ‘André, we doen alles voor jou, maar nu zijn we op.’

“Ik fluisterde in zijn oor dat hij werd opgewacht. Langzaam gleed hij weg.”
.

Knikkend met zijn hoofd gaf hij aan dat hij alleen met mij wilde achterblijven. Ik ben op bed achter hem gaan zitten. Ik drukte mij tegen zijn rug aan en sloeg mijn armen om hem heen. Zo is onze liefde ooit begonnen. Ik was in de sloot gevallen. Hij sprong van de trekker en haalde me uit de sloot en reed me op de brommer naar huis. De cirkel was rond.

Prachtig licht
Ik fluisterde in zijn oor dat hij werd opgewacht. Langzaam gleed hij weg. En toen ineens, rechts voor mij zag ik een deur. Daarachter een prachtig licht. Een kleur die ik nog nooit gezien had, een hemelse kleur denk ik. Ik zag de hemel opengaan! Ik wist dat André daarheen ging. Op het moment dat hij zijn laatste adem uitblies, voelde ik een wind door de kamer en was het alsof zijn ziel uit zijn lichaam werd getrokken en achter de deur, steeds hoger bij mij vandaan, weggetrokken werd. Ik voelde meteen dat ik een leeg omhulsel vast had. Het licht was weg, maar op datzelfde moment brak buiten de zon door het raam. Ik voelde me geamputeerd, maar ik voelde ook rust en vrede.”

Angenita Wesselius-Hulscher (51) is moeder van drie dochters. Op 18 augustus 2014 overleed haar man aan de gevolgen van ALS.

Meer lezen over de hemel?

Birgit vraagt zich af: ‘Hoe ziet de hemel eruit?’

Sinds het overlijden van haar moeder heeft Birgit (34) allerlei vragen, ook de vraag: hoe ziet de hemel eruit? Hierover blogt ze op ikmisje.tv. Hieronder lees je een deel van een van haar blogs.

‘Het troost mij te weten dat mijn moeder in de hemel is’

“Mama is overleden.”

“Ik kom eraan”, zei ik.

Het was het kortste en pijnlijkste telefoongesprek van mijn leven. Al bijna een jaar wisten we dat mijn moeder ALS had. Je weet dat het gaat gebeuren en toch is het overlijden onverwacht. Tijdens de periode van mijn moeders ziekte hebben we veel gepraat over vroeger en over het geloof in God. Mijn moeder hoopte alvast wat van de hemel te mogen zien en we spraken over wat ons troost en bemoedigt.

Lees op Ikmisje.tv hoe Birgit troost en hoop vindt door teksten uit de Bijbel over de hemel.

Lees verder
5 misverstanden over de hemel volgens Reinier Sonneveld

Wekelijks komen er op de redactie van EO Geloven vragen van lezers binnen. Theoloog en schrijven Reinier Sonneveld probeert deze al zoekend te beantwoorden. Zo ook deze vraag: ‘Gaan er ook mensen die niet in God geloven naar de hemel?’

“Maak je geen zorgen over wie er nou precies bij hoort”

Ik denk dat er een paar misverstanden achter je vraag schuilgaan, waardoor deze bij je kan opkomen en je je hier zorgen over maakt: Allereerst, de hemel is niet het eindpunt. Er staat bijna niets in de Bijbel over de hemel. De doden zijn daar veilig bij God, zoveel is duidelijk, ze rusten er een tijdje bij hem, maar daarna keert Jezus met hen terug naar de aarde, om hier samen de nieuwe aarde te vestigen. Ik zal het daarom verder over ‘de nieuwe aarde’ hebben. Dat is onze toekomst en daar zullen we veel langer zijn dan de korte periode ervoor in de ‘hemel’.

Lees op eo.nl/geloven de andere 4 misverstanden volgens Reinier Sonneveld.

Lees verder
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Meld aan

Video